Een goede dag

door An op 5 mei 2020

Zinvol. Een woord vol zin, een woord dat van belang is. Het houdt mij actief bezig, want ’zin’ heeft veel invloed op hoe ik de dag evalueer. Nu we met velen al verschillende weken in quarantaine zitten, is er meer tijd om stil te staan bij de betekenis van het leven. Want hoort het leven niet zo nuttig mogelijk te zijn? Welke bestaansreden wil ik hebben? Eenvoudige antwoorden bestaan niet, en het zoeken naar een uitleg kan onzekerheden benadrukken. Daarom probeer ik grote zinvragen te heroriënteren naar: ‘Geniet ik voldoende van de kleine momenten die voor mij echt van nut zijn?’.

Bewustzijn

Toen ik nog aan het werk was, was het voor mij een goeie dag wanneer ik zoveel mogelijk van mijn to-do-lijst kon schrappen, of wanneer ik in een coachinggesprek voelde dat de cliënt vooruitgang maakte. Nu ik thuis zit, probeer ik bewust te worden van wat echt van belang is. Ik maakte een overzicht van waarden en normen, van activiteiten en projecten. Ik stelde mezelf vragen die ik als coach ook zou vragen en paste methodieken toe die ik tijdens een begeleiding zou gebruiken.

Herinneringen

Ik maakte onder andere een tijdlijn van hoogtepunten die mijn leven richting hebben gegeven. Daarbij besefte ik dat het krijgen van een zusje (bijna 29 jaar geleden) mijn leven veel zin heeft gegeven. We hadden ons eigen wereldje, en wat er rondom ons ook gebeurde, het samenzijn was een constante. Onze gedeelde fantasie bij het spelen en dromen bracht me veel plezier. Zo weet ik nog goed dat we tijdens hete zomerdagen ons speelgoed naar het tuinhuis verhuisden. De geur van warmte in combinatie met het water van het Barbie-zwembad is een heldere en heerlijke herinnering. In een artikel van Flow Magazine werd verwezen naar het boek ‘De kunst van herinneringen maken’, van Meik Wiking. Hij schrijft dat onze zintuigelijke gewaarwording herinneringen extra levendig kunnen houden. Het helpt dus om tijdens een zalig moment, eentje dat je echt wil koesteren, meer de focus te houden op geuren en smaken. Zo blijft het moment je gemakkelijker bij. Ik heb het boek meteen besteld en ben zeer benieuwd naar wat hij er nog allemaal over schrijft.

To-be lijst

Tijdens mijn periode als trajectbegeleider binnen de Bijzondere Jeugdzorg werd een ‘zinvolle dagbesteding’ vaak als een noodzakelijk doel gezien voor de jongeren. Deze werd meestal praktisch ingevuld door hobby’s en school: een invulling van de tijd. Eigenlijk is het veel zinvoller om na te gaan wat iemands drijfveren zijn. Daarom heb ik mijn eigen praktische to-do lijst buitengegooid en vervangen door een to-be lijst. Daarop staan allerlei dingen waarvan ik weet dat ze mijn dag goed maken. Dat gaat van inspireren en creëren tot lezen en wat creatief prutsen zonder dat een resultaat nodig is. Op mijn to-be lijst staan genieten van een lekker kopje en van deugddoende yoga. Deze lijst is mijn antwoord op de dingen die ik zelf in de hand heb om mijn leven zinvoller te maken.

De essentie

Ik hoop dat jij ook de motivatie vindt om stil te vallen en je bewust te worden van wat jouw dagen de moeite waard maakt. Durf je grenzen in kaart te brengen. Voel je (stiekeme) verlangens. Relativeer de grootsheid van het leven, want de wereld blijft doordraaien ook in tijden wanneer jij en ik ons wat minder zeker voelen. Iedere dag van je leven geeft je een nieuwe kans om het de moeite waard te maken. Ik nodig je uit om een pen en een mooi stukje papier te nemen om op te brainstormen over wat jouw leven kleur geeft. Ik ben benieuwd naar het resultaat, je mag het me sturen via an@decreatoren.be.

Verder lezen?
Boek: De kunst van herinneringen maken (Meik Wiking)
Magazine: Flow 3

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *