Inspirerende oorden

door An op 9 augustus 2020

Soms kom je ergens binnen en voel je dat de sfeer er goed zit. Je ziet interessante details, ruikt een heerlijke geur en een melodie vrolijkt je op. Ik nam onlangs het boek Ikigai nog eens uit de kast. “De mens verzint de betekenis van zijn bestaan niet, zoals Sartre zei, maar ontdekt haar.” Als ik zo’n zin lees, krijg ik zin om de ontdekkingstocht te laten beginnen.

Kader

Toen ik werkte als begeleider vroeg ik vaak naar de kleine succesjes van mensen. Ik hielp hen zoeken naar momenten uit het verleden die positief aanvoelden, om er in het heden energie en ideeën uit te putten. Probeer je leven zo in te richten dat je deze succesjes vanzelf tegenkomt. Zorg voor dingen die je vrolijk maken en die binnen handbereik liggen. Mijn thuis biedt het kader waarin ik creatief bezig ben, yoga beoefen en kan ontspannen met een tijdschrift of interieurboek. In huis hangen er hier en daar leuke quotes en prints, tot op het toilet. Daar hangt geen spiegel: in de plaats schilderde ik er de bevestigende woorden ‘You Look Fine’. Aan de muren hangen verschillende mooie woorden en grappige beelden, en er ligt altijd iets om te bladeren. Mijn lievelingsboekje is ‘Little Moments of Love’ van Catana Comics. Ik moet vaak luidop lachen in het kleinste kamertje wanneer ik erin aan het bladeren ben en herkenbare taferelen lees.

Verken

Sta er ook voor open om andere plekken te ontdekken die je kunnen inspireren. Bezoek bijvoorbeeld af en toe een museum. Onlangs was ik in het MAS in Antwerpen voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Cool Japan’. Eén kamer was gedecoreerd met allerlei speelgoed, klevend tegen muren en plafonds. Wat me opviel, was hoe artiesten met hun schilderwerken, kleuren en kledingontwerpen steeds wilden teruggrijpen naar wat hen vrolijk maakte als kind. In zo’n expo’s wordt er een weldoordachte selectie gemaakt van woorden en beelden om bezoekers te boeien, te raken. Je stapt er binnen in een andere wereld, waar andere wetten gelden en niets vanzelfsprekend is. De reflectie maken naar je eigen leven en beseffen dat veel dingen ook anders kunnen, is geruststellend.

Beleef

Op reis gaan is ook een ideale manier om dichter bij jezelf te komen. Voor mij is de kennismaking met een hotelkamer altijd bijzonder. Ik heb de gewoonte om meteen de hele kamer te fotograferen om die later nog beter te onthouden. Ook leuk is wanneer je naar een bepaalde plek hebt uitgekeken, en de verwachtingen worden ingelost of overtroffen. Zo werden mijn man en ik in Colombia verrast door het gebrek aan warm water in de douche, en zelfs in de jacuzzi. Zeer ecologisch, en vooral verfrissend in zo’n warm land! In contact komen met andere culturen en gewoontes doen je nadenken over die van jezelf. Het laat je stilvallen bij de zorgen die je hebt en biedt de mogelijkheid om met een andere blik te kijken. Ontmoetingen en uitzichten geven nieuwe inzichten naar wat echt van belang is, om de betekenis van je eigen bestaan te ontdekken.

Welke plaatsen in de wereld zullen jou voor altijd bijblijven? Hoe maak jij van je huis een inspirerende ruimte? Stuur me jouw tips voor interessante plekken!

Verder lezen?
Ikigai – Puigcerver & Miralles
Little Moments of Love – Catana Chetwynd
Africanismo – Siobhan Gunning
One Off – Clare Dowdy

Categorieën: Geen categorie