Keuzes om bij weg te dromen

door An op 7 april 2020

Thuis zijn er vele hoekjes en kantjes waar mijn zintuigen volop kunnen genieten en wegdromen. Ruimte vullen met leuke details, vrolijke kleuren en een verscheidenheid aan vormen en texturen vind ik een heerlijke tijdsinvulling. Dat betekent vaak keuzes maken: welk potje staat er best bij welke stapel boeken, en waar is die blauwe mand het meest functioneel en oogt hij toch ook mooi.  Kiezen is soms ook confronteren, en dat vraagt wel wat moed.

Maximizers en satisficers

Doorheen de jaren leerde ik bewuster om te gaan met het leven, kort bij mijn gevoel te blijven en open te staan om verder te groeien. Keuzes maken hoort daarbij. Twijfelen en treuzelen dus ook, als ik mijn geduldige echtgenoot mag geloven. Onlangs las ik een artikel over het boek van Barry Schwartz “The Paradox of Choice”. Daarin heeft hij het over twee categorieën van ‘keuzemakers’, de maximizers en de satisficers. Voor een maximizer is het van groot belang de allerbeste keuze te maken, waarbij hij op onderzoek gaat en de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Voor een satisficer is het voldoende wanneer iets goed genoeg is. Wanneer deze de voorwaarden tegenkomt waaraan iets moet voldoen, gaat hij ervoor. Tien jaar geleden was ik sowieso een maximizer. En het doet deugd te voelen dat ik hier een positieve weg in heb afgelegd, en steeds vaker de gulden middenweg neem tussen twijfelen en spontaniteit. Ik kies vooral voor positieve verbinding met mezelf en met de ander, of dat nu een persoon is, of vormen, kleuren en structuren.

Niet alleen

In een weg van persoonlijke ontwikkeling maak je sommige keuzes zelfstandig, maar is het ook een proces om hulp te zoeken bij het maken van keuzes. Ik vind het heerlijk om bij verschillende mensen op bezoek te gaan om mee na te denken over hun interieurinrichting. Met andere gezinnen ga ik aan de slag om samen na te denken over hun leven en hun doelen. Het valt me telkens op hoe belangrijk het voor mensen is om goede keuzes te maken, in iedere zoektocht. Logisch ook, want de gevolgen van onze keuzes geven ons leven inhoud. Net daarom is kiezen ook spannend en kan het twijfels veroorzaken, maar zeker ook voldoening. Met name grote beslissingen nemen, die gevolgen hebben op lange termijn, zijn niet eenvoudig. Denk maar aan het gedetailleerde ontwerp van je droomkeuken of de kleur in je leefruimte in combinatie met de stoffen van je zetel. Denk maar aan je partnerkeuze en het al dan niet open staan voor gezinsuitbreiding.

Steeds bewuster

Op ieders pad komen grote vragen. Vaak is het niet onmiddellijk duidelijk wat de juiste keuze is, en of er wel een ‘juiste’ keuze is. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je twijfels je niet blokkeren en je geluk niet in de weg staan. Het is belangrijk bewust te zijn van jezelf, je capaciteiten en je mogelijkheden. Vijf maanden geleden stond ik op een keerpunt en maakte ik de keuze om van job te wisselen. Alleen al het maken van die keuze deed me veel deugd. Diezelfde keuze drie maanden later opnieuw maken, was zelfs nog beter! Het heeft me de vrijheid gegeven om tot rust te komen en energie te vinden. Ik laat me weer inspireren en kan terug creëren. Ik geniet van de gevolgen van mijn keuzes en kijk uit naar degene die komen. Ik gun het jou absoluut ook toe! Als er keuzes zijn waarmee ik je kan helpen, stuur dan een mailtje naar an@creatoren.be.


Verder lezen/luisteren?
Boek: The Paradox of Choice (Barry Schwartz)
Podcast: Happier with Gretchen Rubin

Categorieën: Geen categorie