Spannend

door An op 3 juni 2020

Je geeft jouw mening tijdens een videocall. Je gaat het gesprek aan met je directie. Je legt een afspraak vast voor een tattoo. Er bekruipt je een gevoel van ongemakkelijkheid, spanning en tegelijkertijd nieuwsgierigheid. Je gaat buiten je cosy comfortbubbel. Hoewel je buitenkant rustig lijkt, kan die intense kriebel je ontzettend uitdagen.

Durven

Al snel kom je uit bij het werkwoord durven: het lef hebben om de volgende stap te zetten. In theorie is het gemakkelijk: raap je moed bij elkaar en laat de controle los. Heb vertrouwen, wees jezelf en geniet van het leerproces. Peuters die leren lopen blijven ook niet zitten nadat hun eerste poging mislukt. In de praktijk is het belangrijk om manieren te vinden om met dat spannende gevoel om te gaan. Houd de reden voor ogen waarom de stap die je wil of moet zetten belangrijk is. Wat mij helpt, is om me te laten inspireren. Pinterest vind ik een ideale app om mooie beelden en treffende woorden te ontdekken. Een andere manier om me te helpen mijn grenzen te verleggen, is door mijn hoofd leeg te maken en me bewuster te zijn van mezelf. Dan kan yoga deugd doen: Adriene Louise begeleidt mij (en haar 7 miljoen andere volgers) in online sessies, zowel door haar bewegingen als door authentieke aanmoedigingen. Ze zorgt vaak dat haar video’s een bepaald thema hebben. Eerder deze week koos ik de les ’Yoga for Risk Takers‘, omdat ik die zo toepasselijk vond bij het schrijven van deze blog.

Bewustzijn

Onlangs kwam ik in het boek ’Creativity Takes Courage, Dare to Think Differently‘ de volgende oefening tegen: teken drie cirkels rondom elkaar. In de centrale cirkel is er ruimte om je comfortzone weer te geven. De middelste cirkel vul je met activiteiten en situaties die je wel al doet of meemaakt, maar die je op de één of andere manier een spannend gevoel geven. In de buitenste cirkel noteer je verlangens waar je tot vandaag nog geen moed voor vond, omdat ze te hard buiten je comfort liggen. Het verraste me om te zien hoe ik mezelf uitdaag en waar er nog kansen liggen om te groeien. Zo ben ik veel bezig met theater, maar ligt improvisatie wat verder buiten mijn comfort zone. Telkens ik ‘on the spot’ iets moet verzinnen, bekruipt me dat spannende gevoel. Door het maken van deze oefening, kon ik dat wat loslaten en vooral achteraf blij zijn wanneer ik een mooie, interessante scène kon neerzetten.

Fierheid

Enkele jaren geleden droomde ik ervan om eigen servetten te ontwerpen. Ik ben graag met interieur bezig en hou van leuke voorwerpen in huis. Ook samen aan tafel gaan en van maaltijden mooie momenten maken, vind ik belangrijk. In de aanloop naar mijn dertigste verjaardag maakte ik er effectief werk van. (Neem een kijkje in de webshop voor het resultaat!) Het was spannend om de servetten te ontwerpen, en nog spannender om ze aan mijn omgeving te tonen. Bovendien had ik er tijd, creativiteit en ook wat budget in gestoken, dus wanneer mensen er enthousiast op reageerden en ze ook kochten, gaf dat veel voldoening; misschien net omdat ik het zo spannend vond. Ik voel me nog steeds fier wanneer ik op een feestje kom en mijn servetten liggen op de tafel te pronken. Tijdens een lokale handmade markt, waar ik met mijn spulletjes stond, ontdekte een toekomstige bruid mijn servetten. Ze kocht mijn voorraad op voor tijdens hun huwelijksreceptie. Wat een fijn compliment! Het is een speciale ervaring om die intense spanning in te ruilen voor een voldaan en trots gevoel. Wat vond jij spannend om te doen, en was je er achteraf fier op? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Verder inspireren?
Boek: Creativity Takes Courage (Irene Smit & Astrid Van Der Hulst)
Quotes & beelden: Pinterest
Video: Yoga For Risk Takers

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *